Tuesday, May 12, 2009

Seorang lagi mangsa putus cinta!!!





Hari ini

Semalam

Kelmarin

.
.
.

Aduh! sorang lagi kawan aku frust menongeng. Semuanya pasal ' C I N T A'...

aku tanya dah brapa tahun korg couple?

S: adalah nak dkt 3 tahun.

Pastu aku jawab : "patutlah"

S: Kenape? dan camne ko tau?

Aku tau dari last week lg. nampak ko tak senang duduk. Umur macam kita ni, memang ada masalah tu. Aku teka je hehe..

S:pastu pasal tahun tu??

Aku jawab lah : Melalui analisis aku (skema gle hik2) , memang orang berkasih ni, nak masuk tahun ke-3,7,9, pasangan akan jadi sedikit jemu. Aku tengok ape yang jadi sekeliling, dah nak masuk thn 3 berkasih...tup2 je dah break. Bila aku ty apehal, ade yang kata "better jd kawan" dan ade yang kata 'dia' buat hal. Itu aku tak tau coz aku sendri tak penah rasa. nauzubillah~


Kadang-kadang orang tanya pendapat aku, aku jawab je. tapi kalau soal cintan cintun ni aku mesti bagitau aku just bagi pendapat melalui pemerhatian bukan dari pengalaman.

Just nak share lah k. Kalau dah nak masuk tahun keramat ni, cuba-cuba lah memperbahrui suasana. Masa mula-mula bercinta memang hangat, tapi kalau buat benda yang sama mesti lama-lama boring kan. So, sesiapa yang tak pernah bagi hadiah sebelum ni, nak masuk tahun ke-3 cuba bagi hadiah. Mesti orang tu rasa lebih dihargai. Buatlah sesuatu yang special. Mungkin kalau seseorang tu dah slalu belikan hadiah, kali ni cuba buat hadiah. InsyaAllah this will makes different.

Tapi manusia tak boleh dipaksa. Kalau si dia dah ada orang lain, lepaskanlah kerna sayang. Mungkin dia bukan jodoh kita. Kita yang merancang, Allah yang tentukan.
Dulu ada seorang kakak, dia dah bercinta 9 tahun dengan skoolmate dia. Then, one day ada orang merisik kakak tu. Dia tak kenal. Tapi akak tu terima lamaran tersebut. Ape yang terjadi ngan abang tu..wallahualam. Alhamdulillah akak tu dah beranak pinak dah . Bahagia dengan suaminya, pastu dia kata, bercinta selepas kahwin lebih indah. Semua dah halal =), lagi-lagi dapat restu dua-dua keluarga.

Ape-ape pun, kita manusia kene berusaha untuk menjadi jodonh yang terbaik dunia dan akhirat. Amin~

Sebelum aku undur diri, aku just nak korang dengar lagu ( kat atas) yang cukup indah lirik nya.

(Walaupun dalam bahasa korea, Layan~)

salam


4 comments:

sh hafiza said...

dokter cinta najihah@HM tuah iskandar..haha..

eih,aku 4 thn.hahahaha..sape weh y clash tu?hehe

morry said...

mak eh????? amboi kadek..cam bpengalaman je pabila berkata2..haha..

H E L A N G said...

cepah : ko lagi berpengalaman. share la ckit pendapat ko? hehe

ainon : takda pengalaman enon. Ramai sgt org sekeliling aku ni kene hehe. ape pendapat ko enon, tul tak pasangan jadi boring bila masuk tahun ke 3,7,9?

morry said...

ntah la..aku ni mne la tau pape bab2 cintan ni..terserah la kat drg smpi bile leh btahan huhu