Friday, December 2, 2011

New Life, New Job, but where when to start?

Salam.

After 1 year working at ..., I'm nearly to my officially jobless now (already give one month notice.hooray!!! :). Why am I quitting the job? It's confidential actually he~.. (I'm still respect the comp as i gained double triple quadruple experience in tax and also handling legal case which some of the audit firm didn't have). Just I want BARAKAH in my monthly earning. That is one of the reason. There are 2nd, 3rd +++ valid reasons why, and If u urself in my position, I 90% guarantee that you would do the same. I'll be the 3rd person quitting the job this month. Another 3 will join me and others at the end of the Dec. In 6 months period, the 6 people tendered in the comp. Therefore, now I am searching new job as I want start in middle of Jan 2012.

Ya Allah, Permudahkanlah hambaMu ini mencari perkerjaan. Amin~



Stay Cool~

(^_^)

Sunday, October 16, 2011

finally!

Salam

After 6 years struggling to finish my studies. I announced me myself as UIA graduate in Bachelor of Accounting (Honours).

I'll cont. later k.

Teaser pics only hehe ;)

Saturday, September 3, 2011

" I'm in the middle of nowhere "

still confuse with myself,
which way do i have to go?
the 'way' still dark, i could't find the road,
thus my step stuck in the middle of nowhere..
arghhhhhh~

i mean it's all about my "JOB". I know my heart not sincerely attached doing my current job as tax assistant. only He knows why. now, i'm still doing the job just to clear my PTPTN (x nak jadi macam iklan kat tv "kacang lupakan kulit" haha)

"ya Allah, please show me the way where should i go"

Sunday, April 24, 2011

Sunday, February 27, 2011

Lawatan ke Ladang Kambing

Salam
Hai hai hai..saja hai. tgh ngantuk time wat keja ni. so decide nak update blog.
Okeh, gambar2 kat bawah ni ladang kambing ternakan dua pupu kami (x tau dua pupu tu apa sila tanya org tua. hard to explain kt sini hehe).
Ladang kambing ni terletak berdekatan Marang, Terengganu. Nama comp COSMOPAL Sdn. Bhd.


Reason nak sangat pegi tgl ladang ni, coz nak tahu:
  • Bajet/kos
  • Keluasan tanah/persegi
  • Berapa ekor kambing diperlukan untuk mulakan ternakan
  • Jenis2 kambing
  • Keluasan/struktur pondok kambing utk pembiakan kmbg
Yang ni summary lawatan. tp apa yg we oLLs dapat lagi banyak. Coz sebab Cosmopal bukan sahaja fokus pada ternakan kambing, tp sampai pembuatan baja, proses barangan yg diperbuat dari kulit kambing dan yg terbaru nak bukak restoren yg meng'fokus'kan pada makanan daging kambing cthnya seperti kari kambing, steak dll.

Kat sini, ada dua jenis kambing, Jamnapari n Boer, lupa lak kambing biri biri pun ada.


bawah ni biri2:


Cosmopal juga membekalkan anak kambing bagi yg baru mulakan ternakan kambing. Tapi x ingat brapa harga lak. nak tahu lebih lanjut call je lah company tu k. x silap kalau Cosmopal akan supply sekor jantan + 10 ekor betina untuk pembiakan. pembiakan kambing sgt active. InsyaAllah boleh beri pulangan yang lumayan.

Kawasan ladang sangat lah besar. keluasan kandang dlm 25x100 dlm 2500 kaki persegi. kos kandang dkm rm 40 000. Kat sini ada 4 ekor kandang tp time ni 3 ja leh guna coz 1 kandang under construction ;). x silap, satu kandang leh muat dlm 400 ekor. Kat ladang ni ada lebih dari 1000 ekor kambing.

Bawah ni gmbr kandang, siap ada nombor nak differentiate kmbg kt sn (ignore gmbr adik aku tuh okeh) :

Tgk la gelagat kami yg sangat AMAZED tgk kambing ;D :-

Kalau tgk kt blkang gmr ni ada macam gudang n traktor tu kan, haa yg tu tmpt wat baja. tmpat baja di bakar.

Pastu, kami pergi tmpt pembuatan barangan dari kulit kambing. Kat seberang jalan saja.

Ni kilangnya. semua pekerja di latih oleh MARA. mmg diorg semua ni blaja jahitan kulit. I believe in 4 more years, dah ada banyak kolej or U yg offer course ni. Market kot.



Ni hasil barangan kulit kambing ni. chantek!!! mak ayah n ak dah rembat dah beg kulit. dpt la diskaun 20 %.

gmr bwh : mak berkenan ngan beg ni tapi baru satu siap. design nak hantar ke Paris. (x silap la, ke aku je memandai assume). Tapi mmg pun banyak barang2 kat sini di import ke luar negara.

k la, nanti i update k. keja bertimbun lagi x siap hehe..

salam.
.ofis. 1.02pm)

Thursday, February 17, 2011

Jatuh Cinta!

Salam~
Jatuh cinta dgn kaler
"Blue Striking Metallic"


Toyota Matrix
AND
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

~HONDA JAZZ~


Tapi bila tgk harga (@.@)
Dgn gaji yg ada skg, tggu la 5 tahun lagi ;(

Bye.
slm~
^_^

Wednesday, February 9, 2011

JJCM 2011

pape pun, juz nak update pasal JJCM 2011.
Balik ja dari kelantan, kteorg serumah semua malas masak.
so, decide nak kuar hari ahad tu. dan dan time tu la jjcm baru start tayang, tp kali ni Qi@Qushairi yg jd hos. oke la, not bad. tp kawan ak ckp "nape la x amik yg pam pam ckit baru selera nak tgk". tp pas tgk jjcm, dia pun terliuq apa. so, kira Qi menjadi jugak la goda kteorg pasal makanan. ;D

So layan la gmbr kat bawah ni. nak salin alamat lembap sgt nak tulis. so, solusi nya amik je la gmbr tv ni. asalkan dpt, sudey ;)


ni kat bangi. baru nak try diorg py nasi ayam ball. mcm sedap je. but then, rumate kata kwn dia bgtau x sedap. dia kata jR ni bayar jjcm dtg makan. promote la katakan. Tp ntah2 sedap, selera org kan lain2...kena try jugak ni ;)

Yg ni mmg ak nak pg suatu hari nanti. Warung Hj Nawi. Dia jual tuk breakfast sahaja. macam2 ada. nasi lauk pun ada. Tp paling nak try KOPI SUSU KAMBING. mcm sedap ja..
WAJIB TRY.
Tp bila itu xtahu. asal ada alamat sudah hehe

Ada satu lagi Cendol Pak Wahab. Yg ni sebenarnya sedap. Tp after di promote oleh jjcm, kteorg pon tiba2 tringin nak makan cendol pak wahab. tp ramai nya umat beratur. sampai keluar kedai...fuh!patah harapan nak makan cendol. then my fren suggest kat care4 ja. sedap gak walaupun hanya"FoodCourt". tp lupa nak snap pic ;)

Keesokan harinya, pas keja kteorg g makan cendol pak wahab. tp dah x sedap mcm dulu. maybe ramai sgt kot org. tu yg keaslian tu dah kurg. sok2 bila dah x ramai nak g lagik ;)

Ni mee goreng Mamak Ali Maju + telur goreng kuning cair..perghhhh sedap!

lapar la pulak~
bye. nak g lunch ^_^

salam

Thursday, January 27, 2011

Thumbs up Anuar Zain!

Aku ni kurang minat kat Anuar Zain tapi lagu2 terbaru dia mmg high class uOLLs!
Becoz of his songs, i owez terbang2 di awang2an a.k.a berangan time keja esp. ;)
Syabas AZ.

video