Tuesday, January 26, 2010

Trip to Singapore: Part 3 Sentosa Island

Before we go to Sentosa Island, we stop at Takashima Mall. (actually before arab street, tp malas nak baiki balik hehe). All Branded Expensive stuffs here like LV, Prada. So, we just window shopping. Sebelum nak masuk kdai pun kena pikir 2 kali. Malu punya pasal hehe..



All shops only targeting for rich people to come. The size is much more bigger than normal channel outlets in Malaysia. Here, beg LV tu satu keperluan bukan lagi kehendak. Rata2 ramai yg pakai beg LV (walaupun bagi aku, design LV x lawa =)


The first reason we want to go Singapore, is to go Sentosa Island. Nak tunggu Universal studio bulan 12 baru siap. sedih..sob sob..

Jom layan gambar~

We go to UnderWaterWorld. All bus here is free. U just have to pay the entrance fee to Sentosa island.


The ticket $23.


Aquaria in Malaysia still the BEST! Nothing much to see here..


Then, we go to SkyRide n Luge, $ 11.



There are many activities we done there. Tp dah penat nak tulis hehe..
Only one day. Still many things left behind.


Sebelum nak tutup hal pasal Singapore ni, nak share sikit info yg dapat dari sana.

  • Kalo seorang muslim meninggal, nak menguruskan jenazah at least kena ada $1500.
  • Nak kawin kena ada min $10000
  • Kerana kekurangan tanah, kadar tahunan 'kubur' hanya terhad 10 tahun. Selepas itu, kubur akan ditindih bagi mengurangkan masalah kekurangan tanah kubur.
  • Nak panjangakn hayat kubur, kena bayar lebih.
  • Hantaran perkahwinan mengikut background akademik perempuan. Lagi tinggi tahap pelajarannya, lagi tinggi hantaran. CTH: diploma $5000, Degree $10000
  • Nak renovate rumah, kena mintak approval dari government.
So, itu sahaja yang aku boleh tulis pasal trip ni. Bagi aku, walaupun singapore maju dari segi development, mereka amat kekurangan warna hijau.

Malaysia still The Best!

salam
M.Ami

2 comments:

hasni said...

singapore bnyk bukit konkrit je
huahuha
tp dorang lagi bedisiplin kot bndg malaysia

H E L A N G said...

ya mek. d sana, dorg sangat respek ngan org jalan kaki. kat line kuning, keta berenti dr jauh lg mau bg can org lintas jalan..kagum2