Saturday, June 13, 2009

Trip to Melaka

I kinda feeling dizzy after 17 hours 'Jalan2 makan angin di Melaka'
Sangat2 Best!!!

Trip for international students actually, how'eva foreigners not enough to fulfill the capacity of the bus. So, MRC (committees) allowed malaysian to enter.

Places we visit:
  • Taman Mini Malaysia (supposed to be Taman Kebudayaan tapi tutup)

Rumah Pulau Pinang
Rumah Terengganu
Rumah Kedah
Rumah Perlis
Kalau tgk gambar last, nampak tak durian. Pakcik ni sungguh baik hati. Dia bg kami durian. SEDAP pulak tu. Trima kasih pakcik, semoga murah rezeki.

Banyak lg rumah. tp tak sempat nak amik. memory dah full. sedih btul!!! kamera takda..sob3..

  • Taman Botanikal Melaka
Tempat ni sesuai tuk orang yg minat tentang tumbuhan. Nak jogging boleh, nak piknik pun boleh. Kat main entrance ada air terjun (buatan manusia eh hehe tp cantik).

Time kami sampai, semua dikejutkan dengan kereta lembu. (tak sempat amik gambar).
Yang klakarnya, aku ty kak mubin, "kak, itu lembu ke kerbau?".
Kak mubin kata "jiha ni, lembu kerbau tak dpt beza ke? Lembu lah dik"
Aku pn tersengih mcm kambing. Aku tau lembu, cuma BESAR sangat. Confuse2...he3


Amik gambar kenangan dpn main gateSingle terbaru MRC aminah "Bangunlah warga Aminah, Sokonglah kami" haha
Tajuk album???
  • Kampung Buku

Kampung Buku ni sebenarnya dalam taman botanikal melaka. Terbuka kepada semua yang ingin membaca dalam keadaan yang tenang. Cantik kerna berdindingkan kaca dimana kita boleh melihat flora dan fauna. Apa yang uniknya kampung ni, kita bukan sahaja boleh membaca buku, kalau minat kat buku tu, boleh terus beli. Para pekerja dalam kampung ni semuanya ramah tamah. Aku sendiri membeli 2 buku motivasi. (nak cuti, kena ada bahan bacaan). Dapat diskaun. Dari rm22.50 ke rm15, rm15.90 ke rm15. dapat free 2 majalah ujang dan paperbag Moy. Murah!!!!

PaperBag Moy

  • Mydin (for lunch)
nasi ayam (budget for each student rm5, so tak boleh nak mkn over rm5) and drink, mineral water only. Tapi sedap!nyum2..


Mesti hairan kan, Kenapa pilih Mydin? sebabnya nak bagi kami shopping. hehe. Ada offer sampai RM 1.90..hik2
  • Kota A'Famosa (tak naik pun, malas!)
  • Muzium TLDM (tak masuk, skali lg malas!)


  • Menara Taming Sari (the best!)
Menara ni rupanya dah setahun beroperasi. Aku baru tahu. he3. Mula2 kena ty nak pegi zoo or menara taming sari, ramai jugak nak g zoo. Siapa yang nak g zoo, mesti tak tahu wujudnya menara ni. Termasuklah aku sendiri =).

Menara ni berpusing. Turun, penumpang naik. Bila dah naik, menara ni berpusing lebih kurang 10 minit. Ada yang gayat nak berdiri. Ada pulak orang excited/teruja. Lg skali, termasuklah aku. Orang tak pernah naik menara berpusinglah katakan hik2..


sedang naik

Menara tengah turun.


Kak Nor dan Huda excited amik gambar melaka.


Peace!


Eyes on Malaysia at Melaka.

Bandar Melaka


GERAM??Nak rasa pijak kereta, bolehla naik menara ni.
  • Pahlawan Megamall
Sblm sampai menara taming sari, aku nampak beca berhias. kebanggaan melaka. Tak naik sama mcm tak pegi melaka. Time form three dah naik skali. Pastu, kali ini aku naik dengan Dirah (dari singapore). Malu haha..dr menara ke megamall ni Rm5. Nak pegi 3 tempat, Rm20. Mahal? Rasanya berbaloi kalau nak dibandingkan dengan beban penarik beca nak kayuh basikal. Berat! (n_n)

Dirah dengan pakcik beca. =)

Ni barang2 yang aku beli dari melaka. Termasuk 3 lempok durian n manisan.



I never go to melaka since form three. Last time i went there with my family. BTN at Durian Tunggal excluded.

Thanx to Mahallah Aminah coz anjurkan trip ni.

Jalan2 makan angin ke Melaka dah! Kedah dah! Penang dah! Perlis
dah! Langkawi dah (the best!thanx to nana)! Terengganu dah! Pahang dah tp not yet completed!

Next sem target nak pegi Johor!
Plan dah ade. Tunggu bajet ja lagi.
(Travelling ni open to anyone, tambang, makan, tido sila tanggung sendri. Tempat tido: hotel sri malaysia. hehe)

p/s: click at pics to enlarge and save.

1.49 am
M.Ami




5 comments:

kak ann said...

form three la dik..bukan from 3..hahaha:) best nya pegi melaka! rindu plak sumah si sofie..lama dh x pi sana tau.

H E L A N G said...

iya...haha. penat upload bha huahua

sh hafiza said...

itu dia..mrc nak warm up.sem dpn nak bertugas.hahaha

hasni said...

JIHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
wei
bestnya jalan2
aku plak pent bermain ngan kambing
hahaha

H E L A N G said...

takpa hasnni.
main dengan kambing, dapat pahala he3..