Friday, February 26, 2010

Bahaya Facebook/blog: "Don't be to open"

Salam
Hari ni skali lg bosan. Trus dpt idea bak update blog. (as i only update blog when i've free time hehe)
cuba nak cari topik menarik dlm internet, godek2 smp ke blog aduka teruna. ingat blog dia dah kena sita, tp nampaknya hidup lg blog tu. Dia dah minta maaf kpd seluruh rakyat malaysia. Klik


Ni lah akibatnya kalau terlalu too OPEN atau dlm bahasa melayu 'terlalu terbuka'. Ni Malaysia bukannya US. We have rules to be followed. Suka tak suka, kena respect! that's the first rule k.

Ada banyak lagi contoh2 kat FB yg helang fikir bahaya untuk diri sendiri dah org sekeliling.
Jom kaji satu2:


Kalau bab2 politik, dah tak heran. Ramai lagi yg komen mengomen secara kasar thru FB or blog. Tapi berapa ramai yg pernah lalui keadaan ahli2 politik. contohnya kat atas, siapa mereka nak menghina Nik Aziz atau DSAI. Ak percaya setiap perbuatan ahli2 politik di negara ni ada sebab musababnya tersendiri. Cuba ganti tempat Nik Aziz sehari, rasai keadaan dia. Nak kutuk PM, Datuk Seri Najib, tahukah mereka perasaan menjadi PM. Pernahkah mereka terfikir keadaan PM, Nik Aziz, DSAI atau sesiapa sahaja. Tahukah mereka betapa susahnya nak memenuhi kehendak dan keperluan rakyat. Kerna kita adalah manusia berbeza haluan dan pandangan. Jadi nak tunjukkan rasa tidak puas hati, jgnlah menggunakan perkataan yg kesat dan kasar, gunalah perkataan yg baik terang lagi jelas mengenai ketidakpuas hatian tu.


Yang ni lagi kelakar. Padan muka pun ada. Nak approve friend request kena hati-hati. Kadang2 kita nak privacy, kena tau siapa yg kita add dan siapa yg add kita. Bukan kat memilih, cuma kadang2 FB ni tempat kita lepaskan benda2 mengarut contohnya: "jap lg exam..." or "i mis u..." (yg kadang2 meluat baca pun ada). Tapi ada segelintir yg suka meluahkan idea2/pandangan bernas. contohnya: "Kerajaan tidak patut melaksanakan GST". yg ni memang bagus kerna menimbulkan isu semasa yg mungkin ramai tidak tahu mengenainya. Tapi terpulang pada individu nak wat camna. Kita ada hak. Tapi kena hati2 nak update status. Tgk efek dari status kat atas, dah kena buang keja. Kesian pun ada. tp lebih kepada PADAN MUKA! Dia majikan kita, suka hati lah dia nak suh kita wat keja.

Ni lagi satu. FB medan nak berlagak. Aduh, kelakar pun ada. Ada gf, nak bgtau seluruh dunia hehe.."Aku dah ada gf, jgn ganggu aku". mesti ramai sgt nak ngorat..iskh2..
Tapi bila baca komen, dia kena hack. Kwn dia yg wat status. Kan dah salah sangka..bahaya2..

Bawah ni, isu paling BAHAYA. Mengenai penyebaran kumpulan manipulasi tentang ISLAM.
Kalau anda tgk kat YouTube, The Arrivals. Skrg ni satu cara nak sesatkan manusia melalui media. Bagaimana iluminatic dan kabalah (yahudi-magic) dan antichrist dan kefahaman dajjal dah banyak lg (ak blum habis tgk lg) menguasai dunia.

Sebagai bukti, bawah ni mengenai "Islam Tidak Benar"
Kalaulah org yg membaca ni tidak kuat iman, boleh sesat dlm diam kerna kepercayaannya terhadap islam dah goyah.


Kat bwh ni pulak pasal isu Allah.
Brani dia kutuk Nabi Muhammad S.A.W. Astagfirullahalazim...tahan2..


Tulah bahayanya ber FB atau ber blog ni. Do Not be Tooo Open k.
Please shows some RESPECT to others.
Allah tak suka dengan org yg mengutuk mencaci saudaranya sendiri.

*Ni entri lain lak*

Kepada Sharifah Nur Hafizah Tuan Sembak,
Selamat hari lahir yg ke 22
Smoga panjang umur n murah rezki slalu
Smoga gg menjadi cantik n dapt jodoh yg kau doakan. Amin~





p/s: semua gambar atas semua di ambil dr google image. Harap Maklum

Salam~
M.Ami
12.30 pm

3 comments:

sh hafiza said...

wow.so neutral.takde bias politic.that's good.kadang2 bende ni bole makan diri.org lain kutuk pasal Islam,ramai pulak jwbnye pun tak gambarkan Islam.kutuk2,carut2.that's not Islam.Islam is beautiful.cara mesti berhikmah.spt entry ini.thumbs up.smoge ramai lg Muslims spt ini.

n for the last note.THANKS.=)

adiylia majid said...

cara shepah komen mcm outsider mane je..hehe..
geram plak bace pasal org cakap pasal Islam ni for whatever reason. 2 baru yg ko tunjuk, i bet there are more,loads!
klu Muslims sendiri pon x betol2 ikut ajaran sebenar(bkr rumah ibadat org,schools?!), how can others see the beauty of it.sad rather.

sh hafiza said...

outsider?abeh ko,insider?heh.