Sunday, December 27, 2009

semuanya cun saja..

Salam

Lama x update..

Hilang...tapi jangan risau, aku masih wujud lagi hee~

Bosan? x bosan pun
Nak fokus blajar? fokus ke..mungkin kot. subjek last sem sangat2 susah bg aku. struggle until death..tapi alhamdulillah, semuanya cun saja~

Tapi yang pasti + sure = laptop buat hal. BB ada pun, terpaksa guna laptop rumate ku (cik teha tgh dating, pinjam yeeee)..

skg ni, weekends duk bilik. xda program langsung. org still ty aku " x bosan ke duduk blik?", tp mesti jwb "x bosan pun". Ok fine, tipu. Bosan tp still rasa cuti x cukup. Org mesti cakap aku punya banyak waktu nak study. tp x study pun. mlm ahad mulalah nak buka sana buka sini nak tgk apa blaja minggu lepas. (kepada sabahan2 yg studi kat smnjg, sila jgn tiru aksi ini. Aksi ini sgt merbahaya kpd GPA + CGPA anda)

Dah msk minggu ke 5, byk asgment menunggu ku. Nampaknya pasni kena rajin2kan diri k. Pesanan tuk diri yg masih x sedar diri dah final year =)..

Untuk permulaan, mcm biasa. aku akan wat schedule tuk diri yg selalu alpa ni. Dulu pernah terjadi, nex wek kena hantar 1 month period py asgment siapkan dlm 3 hari. Tidur aku terpaksa di'reduce'kan dr 7 jam ke 4 jam. Kerna apa, kerna lupa!. Aku pun manusia. Learn from the past. Sejak dr tu, adalah WAJIB bgku tuk wat schedule.Aku akan tampal schedule ak kt board, walaupun x la lawa, tp ia sgt membantu. TRUST me, ia sgt membantu.
(cewah, mcm budak law je hehe). Kalo kwn ak tgk, "bgusnya ada schedule plan sendiri". Dengan rendah diri aku kata "xda la, ak cepat lupa. kena tulis br ingat".

ni gambar mengarut aku letak time wat schedule smlm:
sapa nak ikut, silakan. sapa x nak, dah, skip entry ni. he~


keadaan meja yg x terurus



ni cara nak jimat duit (padahal kes kedekut nih hehe). Planner kat luar paling murah RM 6.90 (jgn risau aku dah survey). Yg ni x smpai RM 0.50.kan dah jimat. Pastu, letak la date tuk presentation ke, quiz ke, midterm ke dan sewaktu dengannya.


Lekat kat board. Ingat, balik bilik sentiasa update k. ignore kat laptop tu, lagu seribu kenangan. hehe. saja nak feel~(n_n)

Tukar topik (saja nak tulis coz i'm in a good mood):

Bajet 2010

Salah satunya, PTPTN tukar biasiswa kalau CGPA 3.50 and above. Yg ni aku setuju. Tapi untuk UIAM aku rasa kena 3.30 dah boleh tukar biasiswa. Sedia maklum, pelajar uia terpaksa melepasi beberapa subjek dimana universiti lain x ajar pun. (cth UNGS 1,2,3. EAP+ EOP, +++. And i just know dat accounting papers at IIUM are the hardest of all. itupun selepas di scan beberapa kali tuk standardizekan ngan U yg lain (dapat tau dari Mdm Putri, advisor for accounting department). Mungkinlah salah satu untuk membezakan antara universiti2 yg lain. But still, government should consider it too. Ni hanya pendapat semata2. jgn marah yeee~

Satu memang ak tak setuju dan menentang, kalau government nak impose GST (Good and Service Tax). Kesian warga miskin. Nanti dorang nak makan ape?..
Hmmm~fikir2kanlah..

Salam.
M.Ami.
12.18 am







2 comments:

Pak Din said...

btul ke ptptn jd biasiswa kalo 3.5 ke ats??? x pnh dgr pon. best r kalo gtu! hehee~!

H E L A N G said...

bajet 2010 pakdin. tp x sure approve ke tak. kawan kata dah kena approve..