Sunday, August 31, 2008

McLead- MRC Leadership Training Camp 2008


1-3 Ogos 2008, Student Development Activities (S-Dev) telah menganjurkan MRC Leadership Training Camp bertempat di Genting View Resort. Seramai 240 orang pelajar – 12 pelajar mewakili setiap mahallah.Rumusan dari program tersebut:
1 Ogos 2008- semua peserta diwajibkan pergi ke CAC untuk mendengar ceramah mengenai tanggungjawab sebagai MRC (Mahallah Representative Council). Kami dibentangkan mengenai bajet untuk melakukan aktiviti. Dalam yuran, sudah disematkan dengan bayaran aktiviti yang di anjurkan oleh S-Dev sebanyak RM50. Jumlah ini dibahagikan Rm10 untuk McLead, Rm10 untuk ‘welfare’ dan Rm30 jumlah bersih untuk aktiviti mahallah. Cuba kira, jika seorang Rm30, 1000 orang??? Jadi aktifkanlah dirimu untuk mengikuti program yang diadakan di bawah STAD. Selain itu, peserta diberi kumpulan-seramai 15 orang satu kumpulan berlainan mahallah dan posisi. Peserta diberi satu tugasan untuk membina satu arca yang diperbuat dari surat khabar dan terpaksa dibentangkan terus kepada para hakim. Dipendekkan 9pm, kami diberi baju untuk aktiviti pada keesokkan harinya.

2-3 Ogos 2008- 7 pagi, berkumpul dan sarapan pagi. Tepat jam 8, bergerak ke Genting View Resort dan sampai sejam selepas itu. Aktiviti pertama ialah treasure hunt. Apa yang menarik, treasure hunt diadakan di luar kawasan resort. Peserta terpaksa mencari klu dan menjawab soalan-soalan mengenai rector, dean, mahallah dan apa sahaja mengenai kampus UIAM di Gombak dan Kuantan. Pada petangnya pula, ‘indoor game’ di mana semua peserta akan bermain permainan yang diadakan oleh penganjur. Melalui aktiviti-aktiviti ini, semua peserta menjadi rapat dan apa yang dapat dilihat, mereka boleh bertukar idea untuk menganjurkan aktiviti mahallah bersama. Banyak lagi program yang diadakan sampai keesokkan pagi. Peserta bertolak balik ke UIA pada jam 12 tgh hari.


Sudut pandangan ketiga:
Bagi aku, program ini banyak kekurangan dari segi aktiviti dan motif pengisian penganjur. Pertama, aktiviti-aktiviti yang diadakan tidaklah mencabar. ‘Mencabar’ disini bukan aku memandang rendah mengenai apa yang cuba dilakukan, Cuma dari aspek input mengenai kem ini kurang dilaksanakan. Bagi pelajar yang pernah mengikuti program McLead ini bersetuju bahawa McLead kali ini tidaklah mencabar kredibiliti kepimpinan seperti kem-kem yang terdahulu. Malah, peserta lebih banyak ‘relax’ dan makan (6 kali makan sehari) berbanding mengeluarkan peluh atau men’generate’kan idea.


Kedua, aktiviti-aktiviti kali ini lebih bersifat ‘kebudak-budakkan’ seperti tresure hunt dan sukan neka. Tambahan lagi, aktiviti treasure hunt tidak adil dan tidak ‘well organised’ dimana klu-klu tidak dibahagikan sama rata dan permainan berdasarkan ‘first come first serve’ walhal kami dilepaskan mengikuti nombor giliran kumpulan. Tentulah kumpulan pertama yang dilepaskan akan menang kerana telah mendapat klu-klu terlebih dahulu. (Supposedly the organizer should give same amount of clue refer to their group number and from that, it equally and fair to us!!!). Aku tidak menyalahkan pihak penganjur kerana mereka sudah menerangkan masalah yang dihadapi. Pihak Genting View Resort tidak membenarkan sebarang aktiviti luar melainkan dengan pekerja mereka, pihak S-Dev tidak bersetuju dengan cadangan tersebut kerana ingin melatih sendiri para peserta. Oleh sebab itu, banyak aktiviti luar dimansuhkan dek kerana masalah ini.


Pandangan Positif :
Melalui kem ini, aku telah berkenalan ramai pelajar dari mahallah lain termasuk pelajar dari Kuantan Campus. Banyak idea yang telah dibentangkan untuk program pelajar untuk 2008/2009. Insya Allah, we will fully utilize the money in the right path. Pray for the new recruitment of MRCs and please support us in our activities~ We all using your money, and why you do not want to enjoy and appreciate it???? (n_n)
Wassalam~

1 comment:

WF:ciktim said...

sumer x-rumate aku telah membizikan diri di kala saat tua di uia.^^.
all de best!!