Friday, February 6, 2009

Kronologi Bulan Januari..akhirnya berlalu~



Antara aktiviti-aktiviti yang berlangsung sepanjang bulan Januari :

10 Januari 2009 – 17 Januari 2009 : IIUM Sport Carnival
Anjuran : Sport and Recreational Centre Student Development Division, IIUM

Ini pertama kali aku diberi peluang untuk menjadi Game Coordinator (GC). Tidak terlintas langsung dalam fikiran aku untuk involve dalam event ni. Sesampai saja aku dari Stadium Bukit Jalil ( Asean University Games), aku wajib menghadiri meeting minggu berikutnya. Rupanya Presiden Mahallah Aminah telah memberi nama aku pada S-Dev untuk mewakilkan MRC Mahallah Aminah. Mulanya aku merungut ‘taknak’, tapi apa yang boleh aku buat, dah termaktub dalam nama komiti ada nama aku. Nak tak nak terpaksa jalan =). Best~jumpa kawan baru hehe..

Setiap minggu ada meeting disebabkan proposal dan pelan terpaksa diubah kerana beberapa kesilapan. Aku ada sedikit terkilan kenapa ‘badminton’ tidak tersenarai dalam sukan universiti ini. Walhal, kalau diikutkan sukan ini yang menjadi tarikan para pelajar tidak kira dalam atau luar negara. Sembang-sembang dengan salah seorang main board, dia kata proposal yang di tulis oleh X (bukan nama sebenar) tidak di’finalize’kan sebelum di hantar ke S-Dev. Jadi keputusannya, ramai yang tak puas hati dengan sport kali ni.
Tetapi, thumbs up for the PM Jimmy (Tak tahu nama sebenar =) yang sanggup bertungkus lumus hingga sanggup turun padang pagi petang untuk memastikan semuanya berjalan lancar. I give him a credit because allowed me to rest for two days to concentrate on my exam (OB). Thank you Boss!

Overall, ISC berjalan dengan lancar sekali. Closing terpaksa ditunda ke hari selasa malam disebabkan masalah air di UIA. Yeah! Mahallah Aminah menang sekali lagi tahun ni. Congratulations to all participants from Mahallah Aminah. “We Are the Best”…
-Yang paling sedih, saya lupa nak amik gambar =(



12 January 2009 – Organizational Behavior Examination
Time: 9-12 am
Venue: Kaed Gallery

Special exam only for special person like me hehe. Exam ni dua kali ganda susah compare real exam last semester. Aku tak ada mood nak menghadapi exam, jadi baca pun lebih kuranglah gamaknya.

Exam ni terpaksa dilakukan sekali lagi dek kerna soalan final exam dibocorkan oleh salah seorang lecturer OB. So, OB exam paper a lot tougher than last sem. Although it’s difficult, I managed to answer it but with zero confident. Maybe due to not put 100% effort to read the OB text book. As a result, I’m not satisfied with the gred but alhamdulillah, my CGPA not affected by it =)


14 January 2009 – I’m getting my first braces
Venue : David Specialist Orthodontics
After two years thinking of wearing braces or not, finally I decided to wear braces due to several circumstances. Before wearing it, I search for the best place to consult with regarding braces.

First, I choose Pergigian Kaza at OTK because it near to UIA. So, it would not burden to go alone. Then, the doctor said the specialist Doc David moved to Times Square. Then, he suggests me to go to David Specialist Orthodontics at Megan Avenue. The price lesser for about 1k.

Second doctor I met, Doctor Muhammad Subra at DSO. After consult with him, I surely want to wear braces. The doc said my teeth are moving because gap distance between my teeth to far makes it easy to move. My eldest brother’s and sister’s teeth already moving after reach 20 years old. There might be possibility it occur to me. Thus, I’m wearing braces to prevent it happens.






The price is expensive compare to other place due to the place is next to KLCC. So, I’m using my account for the deposit and for the monthly installment, I get from PAMA =).
I love my ‘gigi manis’, but I think more about my comfort. Which InsyaAllah gives me more confident when I talk =) but wait for two years ++ to make it happens…


22 Januari 2009 – 26 Januari 2009
Tempat : Mid Valley Exhibition Centre
Anjuran : YaPEIM (Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia)

Seramai 150 orang pelajar dari pelbagai universiti menjadi sukarelawan untuk program Festival Ekonomi Islam (I-Fest).

Banyak pengalaman pahit manis ketika menyertai program ini.

Pegalaman pahit :
  • Pengangkutan tidak disediakan. Terpaksa menumpang kereta kawan untuk pergi ke sana.
  • Pada malam hari kejadian (23/1), kami tidak dibenarkan masuk ke bilik kerana prosedur hotel yang mengatakan kami perlu check-in pada hari pertama (22/1). Kami terpaksa menumpang tidur di kamar teman. Cuba bayangkan, bilik yang kecil untuk dua orang disumbatkan lagi tujuh orang. Kami sendiri tak dapat bayangkan keadaan kami tidur malam itu. Bangun esok pagi, semua sakit badan.
  • Esoknya, lapor diri pada jam 9 pagi. Briefing mengenai program. Aku amik kerja sesi pagi 9pg - 4 ptg, sesi petang 4 ptg – 10 mlm. Rupa-rupanya, sesiapa yang telah mendaftar sesi pagi, terpaksa kerja pagi sehingga 25/1. (Kesian dengan students yang nak kerja pagi, terpaksa kerja petang or vice versa)


Pengalaman Manis :

  • Jumpa ramai sahabat dari UM, UPM dan sahabat bidang yang sama..Bestnye, dah tahu perangai masing-masing =) kelakar haha
    Makan memang superb! (for me it’s ok, ada yang masih tak puas hati. Biasalah manusia, lahir dengan pelbagai ragam)
  • Walaupun kami ditegah untuk bertukar shift, tapi diberi kebenaran untuk berehat ketika bertugas. (dah kene bg green light keluar, ape lg kteorg pun jalan2 cari makan hehe…ops!jgn bgtau org lain eh!)
  • Kenal ngan Kak Sham. Our boss during the event. Kalau dengar suara dia, mesti nak dengar lagi. (Ishhh! Tak baik nye aku ni. Minta maaf Kak Sham. Luv U =)
  • Last day, sedih. Penat + letih semua hilang. Bye2 Festival Ekonomi Islam, warga YaPEIM memang the best!


Ni antara program-program yang aku lalui bulan Januari. Next month, kena rest. Busy preparing for the Mid-Term Exam + Group Assignment..Wish me all the best k…



Updated on 31 January 2009. But, uploaded this post for my blogs on x February 2009. Sorry for the delay~



Informal written by JiHa, salam~

2 comments:

WF:ciktim said...

haih,
sejak bila aminah menang lagi~
kanke 1st time?
tp mmg ar korang.
pilih kasih~
huhuhu...

H E L A N G said...

pilih kasih???
last year kite menang jugak lah cik tim...
Aminah kan hebat!!!hehe